2013. március 1., péntek

Kötelezők, amiket érdemes elolvasni I. - Bovaryné

        Senkit sem akarok megrémíteni, tisztában vagyok vele, milyen a diákok viszonya a kötelező olvasmányokkal, de nem szeretném, hogy az iskola elvégzésével megmaradjanak az előítéletek. Én se olvastam el szinte semmit a gimnázium alatt, mindig találtam érdekesebb és jobb könyveket. Aztán jött az egyetem, ahol már muszáj volt végigmenni rajtuk és rá kellett döbbennem, hogy ezek igenis kötelező művek, de az ember csak felnőttként tudja igazán értékelni őket. Nos, a Bovaryné is tipikusan ilyen mű.

Az írója Gustave Flaubert, aki roppant precízen írta regényeit; a szereplők elnevezései, cselekedetei, sőt még ruhái színei sem véletlenek, itt mindennek van utalása, mögöttes tartalma. A könyv alcíme Vidéki erkölcsök, de akár ez lehetne: Amikről inkább nem mesélünk. 1857-es megjelenésekor akkora botrányt kavart, hogy az írót perbe fogták vallás- és erkölcsgyalázás vádjával. Gyönyörűséges főszereplőnőnk Emma, aki minden korban aktuális és tipikus nő. Unja már az életet a családi házban, ezért hozzá megy Charles-hoz, aki egy tipikus vidéki férfi, ráadásul szerencsétlen is. Habár orvos, a szakmájában sem brillírozik, az élet elmegy mellette, de imádja Emmát, bár nem érti meg őt, az asszony vágyairól fogalma sincsen. Szegénykém egy balek (na igen, ő is aktuális...). Nagyon nagy balek.

Emma az életét a romantikus regényekben éli, arról ábrándozik, hogy a szerelem és a házasság olyan csodálatos, mint a könyvekben. Természetesen ez nem így van, belesüpped a mindennapokba, nincs semmi, ami lekötné -még a családja sem. Na de regényekből jön az ihlet és nosza neki, kipróbálja, hogy szeretőt tartani izgalmas-e. Ám hiába rajong érte több férfi, hiába lesik a kívánságait, a nő továbbra is sztoikus marad. Két férfi azonban átmegy a rostán és a szeretőjévé válik. Az első Rodolphe, akivel a titkos kis románcot túlságosan átélte, ezért a férfi elhagyja őt. A második delikvens Léon, akivel az elején nagyon is szenvedélyes a kapcsolat, de ő sem bírja Emma romantika-hajszolását.

A szerelmi ügyek mellett más mániája is van Emmának, a vásárlás...Lheureux, aki luxuscikkeket szállít a nőnek, igen lelkesen, mert a behozott termékek árát "furcsán" váltogatja, így a Bovary családot kifosztja a vagyonából. (nem, itt nincs happy end, ez nem az Egy boltkóros naplója)


Ha ez még önmagában nem elég csábító, akkor elárulom, hogy a mű reális ábrázolásának köszönhetően megelevenedik előttünk az 1830-40 évek vidéki Franciaországa. Fel-fel bukkannak olyan múltat idéző tárgyak, mint például a cigarettatárca. Engem már az is megfogott, hogy Emma lovaskocsin meg bevásárolni csecsebecsékből :)


A történetet nem szeretném hosszan taglalni, inkább olvassátok el, de garantálom, hogy egy kicsit mindenki magára ismer Emmában. Emmában, aki önpusztító volt, mindent kipróbált, amit érdekesnek tartott és aki haláláig kereste a boldogságát, de sajnos sose találta meg. Don Quijote női változata nagyon is szerethető!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése